Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Október 6 - Az aradi vértanúk napja
  2023-10-06 22:15:13, péntek
 
 







OKTÓBER 6 - AZ ARADI VÉRTANÚK NAPJA - 1.







A kivégzés

Október 6-án hajnali kettő és három óra között a papok felkeresik a halálraítélteket. Aulich Lajos Horatius verseit olvasgatta, Török Ignác Vauban várépítésről szóló könyvét bújta, Láhner György fuvoláján játszott, Dessewffy Arisztid még aludt. Többen még utolsó soraikat vetették papírra búcsúlevelükben. Fél hatkor először a golyó általi halálra ítélteket - Schweidel Józsefet, Kiss Ernőt, Dessewffy Arisztidet és Lázár Vilmost - vezették a kirendelt katonaság közé. 12 katona állt fel velük szemben töltött fegyverrel, majd midőn a parancsnokuk kardjával intett, a lövések eldördültek, Kiss Ernő kivételével mindhárman élettelenül buktak a földre. Kiss Ernőt csak a vállán érte a lövés, ezért három katona közvetlenül elé állt, s leadták a halálos lövést Kiss Ernőre is.







Ezután következtek az akasztófára ítélt tábornokok a következő sorrendben: Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knezich Károly, Nagy-Sándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és Vécsey Károly. Ez utóbbi vértanú büntetését - saját apja közbenjárásának köszönhetően - súlyosbították, mégpedig azzal, hogy őt akasztották fel utolsónak, vagyis végig kellett néznie társai kivégzését. Sorra búcsúztak el egymástól, Vécseynek már nem volt kitől búcsút vennie, ő Damjanich holttestéhez lépett, és bár nem szívlelték egymást, most megcsókolta Damjanich kezét.







Ugyanezen a napon végezték ki Pesten az Újépületben gróf Battyhányi Lajos volt miniszterelnököt. Batthyány a kötél általi halál általi megaláztatást elkerülendő öngyilkosságot kísérelt meg a felesége által becsempészett kis levélbontó késsel. Ezt a néhány méteres közelségben levő őrök jelenlétében úgy kísérelte meg, hogy fejére pokrócot húzva, egyetlen jajszó nélkül először saját szívébe szúrt, majd felvágta karján és nyakán az ütőeret. Ám tettét észrevették, sebeit bekötözték. Ezeket a gróf letépte, így végül a félholt ember kezeit összekötözték. Lichtenstein herceg saját felelősségére az ítéletet golyó általi halálra változtatta. (Akkoriban ehhez még egy hercegtől is komoly bátorság kellett.)Kivégzése helyén áll ma a Batthyányi-örökmécses.







A kivégzést követően az elítélteket elrettentésül közszemlére tették ki, majd este az agyonlőtteket a sáncárokban, a felakasztottakat a vesztőhelyen temették el. Mivel a kivégzettek ruhái a hóhért illették, ezért a felakasztottakat levetkőztetve helyezték hol a bitófa elé, hol mögé, majd melléjük döntötték az akasztófa- oszlopokat is.

Október 6.

Link








OKTÓBER 6. - 2.






Amennyi könny van a szemekben,
Hulljon ki lassan, permetegben,
S elsírva mind, kezdd újra még;
Siratni őket nincs elég!







A dátum, ami kevés magyarázatra szorul.
A százhatvankét évvel ezelőtt történt esemény mára szomorú emlékezésre ad okot.






Miután Világosnál letették a fegyvert, befejeződött az es szabadságharc.
A császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon kivégezték a magyar honvédsereg
12 tábornokát és egy ezredesét, akik a bukás után kerültek az osztrákok fogságába.







Az aradi vértanúk







Kötél általi halállal halt (reggel hat óra után):
Lovag Poeltenberg Ernő, tábornok,
Török Ignác, tábornok,
Lahner György, tábornok,
Knezić Károly, tábornok,
Nagysándor József, tábornok,
Gróf Leiningen-Westerburg Károly, tábornok,
Aulich Lajos, tábornok,
Damjanich János, tábornok,
Gróf Vécsey Károly, tábornok







Lőpor és golyó általi halállal halt (reggel fél hatkor):
Lázár Vilmos, főtiszt (ezredes),
Gróf Dessewffy Arisztid, tábornok,
Kiss Ernő, tábornok,
Schweidel József, tábornok







Batthyány Lajos kivégzése







"Egy nagy és szép ügy hősi vértanúja, aki lelkét visszaadta Istennek,
de emléked örökké élni fog sziveinkben, emléked élni fog az utolsó
magyar legutolsó lélegzetvételéig."







Julius Jacob von Haynau
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukása után Haynau mint Magyarország teljhatalmú parancsnoka vezette a magyar forradalmárok elleni megtorlást.
Október 6-án kivégeztette az aradi vértanúkat és ugyanezen a napon a pesti Újépület udvarán Batthyány Lajos grófot, az első független magyar kormány (,,minisztérium") elnökét. Az évi végrehajtott halálos ítéletek egy aradi kivégzéssel értek véget.







Az aradi vár







"Az aradi Golgotára
Ráragyog a nap sugára,
Oda hull az őszi rózsa,
Hulló levél búcsú csókja:
Bánat sír a száraz ágon,
Ott alussza csendes álmát
Az aradi tizenhárom."

Október 6 - 2.

Link



Október 6 Az aradi vértanúk emléknapja

Link








Emlékezzünk méltó módon 1848- 49-es forradalom és szabadságharc hőseire!
Ajánlom mindenki figyelmébe, különösen a politikusoknak a 13 mártír tábornok utolsó szavait!

Aulich Lajos (1793-1849) honvéd tábornok
,,Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom, megértik azt a szolgálatot."

Damjanich János (1804-1849) honvéd tábornok
,,Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt."

Dessewffy Arisztid (1802-1849) gróf, honvéd tábornok
,,Tegnap hősök kellettek, ma mártírok... Így parancsolja ezt hazám szolgálata."

Kiss Ernő (1799-1849) honvéd altábornagy
,,Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük."

Knezić Károly (1808-1849) honvéd tábornok
,,Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat."

Láhner György (1795-1849) honvéd tábornok
,,Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon. És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom."

Lázár Vilmos (1815-1849) honvéd ezredes
,,Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek."

Leiningen-Westerburg Károly (1819-1849) gróf, honvéd tábornok
,,A világ feleszmél majd, ha látja a hóhérok munkáját."

Nagy Sándor József (1803-1849) honvéd tábornok
,,De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben. Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett."

Poeltenberg Ernő (1808-1849) lovag, honvéd tábornok
,,Minket az ellenség dühös bosszúja juttatott ide."

Schweidel József (1796-1849) honvéd tábornok
,,A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot." *

Török Ignác (1795-1849) honvéd tábornok
,,Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Őt szolgáltam." *

Vécsey Károly (1803-1849) gróf, honvéd tábornok
,,Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt.





Batthyány Lajos gróf búcsúlevele feleségéhez, Zichy Antóniához:

Drága Nőm!
Hiába reménykedtünk az emberségesség utolsó szikrájában, amikor azt véltük, hogy még egyszer látjuk egymást, ezt is megtagadták Tőled; és ezért ezekben a sorokban ismétlem meg Neked mélyen átérzett kifejezését forró hálámnak és tiszta szerelmed minden kincse iránti csodálatomnak, amelyet megérdemelni sohasem tudtam; és oly igaz, mint az, hogy a halál küszöbénél állok, hogy csupán ennek a bűnnek a tudata az, amit a sírba magammal viszek. Istennek még örömet és kárpótlást kell adnia Neked, te Angyal, és ha akad férfi, aki méltó a te szívedre, ó! akkor az önfeláldozásnak Rád oly jellemző túlzásával ne taszítsd el őt magadtól. Elnézéssel és szerelmünk első éveire gondolva emlékezzél rám
A gyermekeket áldd meg és csókold meg az én nevemben, ne szégyelljék, nem kell szégyellniük atyjukat az én halálomnak a gyalázata előbb vagy utóbb azokra hull vissza, akik engem igazságtalanul és hálátlanul meggyilkoltak. Ebben az ünnepélyes órában megesküszöm, hogy a király és a monarchia elleni árulásnak soha egyetlen gondolata nem férkőzött lelkemhez, és hogy a hazához nem kevésbé hű voltam; ugyan ki hiszi el ezt most! És ezért halok meg; a törvény, a király esküje volt vezérfonalam, és sem jobbról, sem balról nem hagytam, hogy visszaéljenek velem. Viam meam persecutus sum (a magam útját jártam.), ezért ölnek meg engem. Ennyit a gyalázatos politikáról a Te vigasztalásodra, ámbár erre nincs szükséged, hiszen egyedül csak Te voltál az, aki mindig bízott bennem. Hagyd el ezt az országot a gyerekek kedvéért; az ő jövőjük csírájában volna megfertőzve. A Te vagyonod elég lesz nekik; jobb egy szegény sors, mint alamizsna azoknak a kezéből, akik őket árvákká tették. Az én szeretett szegény, jó nővérem! Menj mindjárt hozzá. Kölcsönösen szükségetek lesz egymásra, és bizonnyal támogatjátok egymást. Szegény kis Jancsimat figyelmedbe ajánlom, feltétlenül gondoskodjál róla, megszolgálja ő azt körülöttem. Azt a gonosz gyalázatot, melyet ezek nekem szántak, remélem, elkerülöm, erre a célra már régóta egy mentőeszközt hordok magamnál! És még egyszer egy búcsúcsókot. Isten Veled! Úgy halok meg, hogy csak a Te képed van a szívemben, a Te neved az ajkamon! Viszontlátásra!
Lajosod




















 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
Címkék: felakasztottakat, halálraítélteket, lélegzetvételéig, miniszterelnököt, vigasztalásodra, búcsúlevelükben, haditörvényszék, önfeláldozásnak, közbenjárásának, viszontlátásra, öngyilkosságot, súlyosbították, igazságtalanul, politikusoknak, szabadságharc, megaláztatást, összekötözték, becsempészett, csodálatomnak, emberségesség, százhatvankét, forradalmárok, szolgálatáért, reménykedtünk, forradalmárrá, visszaéljenek, levetkőztetve, agyonlőtteket, elrettentésül, felelősségére, meggyilkoltak, virrasszatok, köszönhetően, parancsnokuk, minisztérium, magyarázatra, papok felkeresik, golyó általi, kirendelt katonaság, parancsnokuk kardjával, lövések eldördültek, vállán érte, halálos lövést, akasztófára ítélt, következő sorrendben, napon végezték, kötél általi, felesége által, néhány méteres, gróf letépte, félholt ember, ítéletet golyó, ARADI VÉRTANÚK NAPJA, Aulich Lajos Horatius, Török Ignác Vauban, Láhner György, Dessewffy Arisztid, Schweidel Józsefet, Kiss Ernőt, Dessewffy Arisztidet, Lázár Vilmost, Kiss Ernő, Kiss Ernőre, Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knezich Károly, Nagy-Sándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, Vécsey Károly, Battyhányi Lajos, Miután Világosnál, Lovag Poeltenberg Ernő, Knezić Károly, Nagysándor József, Gróf Leiningen-Westerburg Károly, Gróf Vécsey Károly, Lázár Vilmos, Gróf Dessewffy Arisztid, Schweidel József, Batthyány Lajos, Julius Jacob, Nagy Sándor József, Nemsokára Isten, Zichy Antóniához, Drága Nőm, Isten Veled,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Palóc Grand Canyon  A Föld napja  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Vannak arcok  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Búzaszentelés  Szép estét kedves látogatóimna...  A végzet az  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  A Gömb  Különös!  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Emlék  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Emlék  Pillangó  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Messziről jött ember  Szent György nap  Facebookon kaptam Gizike bar...  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Két tekintet van  Facebookon kaptam  A Föld napja  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szent György napi hiedelmek, s...  Egyszerűen  A világnak égető szüksége van ...  Mindenünk, amink van, amit sze...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  A végzet az  Mindenünk, amink van, amit sze...  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Ünnepelj csak  Szent György napi hiedelmek, s... 
Bejegyzés Címkék
papok felkeresik, golyó általi, kirendelt katonaság, parancsnokuk kardjával, lövések eldördültek, vállán érte, halálos lövést, akasztófára ítélt, következő sorrendben, napon végezték, kötél általi, felesége által, néhány méteres, gróf letépte, félholt ember, ítéletet golyó, kivégzést követően, elítélteket elrettentésül, vesztőhelyen temették, kivégzettek ruhái, hóhért illették, felakasztottakat levetkőztetve, akasztófa- oszlopokat, százhatvankét évvel, császári haditörvényszék, magyar honvédsereg, bukás után, osztrákok fogságába, aradi vértanúk, magyar forradalmárok, aradi vértanúkat, pesti Újépület, első független, aradi kivégzéssel, aradi Golgotára, őszi rózsa, száraz ágon, aradi tizenhárom, újkor ifjúsága, magyar ifjúság, ördög keverhette, isteni áldozat, magyar sorsa, apostolok lelke, magyar lelkeknek, világ feleszmél, hóhérok munkáját, elmúlásra gondolni, ellenség dühös, sátán világa, becsületért bitó, árulásért hatalom, igazi forradalom, emberségesség utolsó, sorokban ismétlem, halál küszöbénél, sírba magammal, gyermekeket áldd, gyalázata előbb, ünnepélyes órában, monarchia elleni, király esküje, magam útját, gyalázatos politikáról, gyerekek kedvéért, szegény sors, gonosz gyalázatot, mentőeszközt hordok, felakasztottakat, halálraítélteket, lélegzetvételéig, miniszterelnököt, vigasztalásodra, búcsúlevelükben, haditörvényszék, önfeláldozásnak, közbenjárásának, viszontlátásra, öngyilkosságot, súlyosbították, igazságtalanul, politikusoknak, szabadságharc, megaláztatást, összekötözték, becsempészett, csodálatomnak, emberségesség, százhatvankét, forradalmárok, szolgálatáért, reménykedtünk, forradalmárrá, visszaéljenek, levetkőztetve, agyonlőtteket, elrettentésül, felelősségére, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4894
  • e Hét: 24713
  • e Hónap: 64534
  • e Év: 242409
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.